Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Χ. Παπαπαναγιώτου: "Αρνητική η εξέλιξη στις Μικτές"



Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Χάρης Παπαπαναγιώτου στο acadimies.gr και τον Τάσο Τσίτση, ο οποίος τον συνάντησε στο αθλητικό κέντρο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Ο έμπειρος προπονητής της μικτής Παίδων της ΕΠΣ...

...Μακεδονίας, εξέφρασε τις απόψεις του για τις αλλαγές που όρισε η ΕΠΟ στη διεξαγωγή των Ενωσιακών Πρωταθλημάτων Παίδων, αναφέρθηκε στην αδυναμία της Ομοσπονδίας να αναλάβει την ιατρική περίθαλψη των αθλητών, αλλά και στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν προπονητικές εγκαταστάσεις μόνο για τις φιλικά προσκείμενες στην ΕΠΟ, Ενώσεις.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χάρη Παπαπαναγιώτου
Για τις αλλαγές που όρισε η ΕΠΟ στα Ενωσιακά Πρωταθλήματα Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων:
"Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι απασχολεί όσους αγαπούν το άθλημα. Η ΕΠΟ φέτος, μας επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μόνο αρνητικές εξελίξεις από την Ομοσπονδία. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Ενωσιακού Πρωταθλήματος, κατά τις οποίες οι Ενώσεις χωρίζονται σε μικρούς ομίλους χωρίς να έπεται συνέχεια στο πρωτάθλημα.
Για παράδειγμα η δική μας Ένωση (ΕΠΣ Μακεδονίας) αγωνίζεται σε όμιλο με την ΕΠΣ Κιλκίς και ΕΠΣ Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι θα παίξουμε τέσσερις αγώνες και από εκεί και πέρα θα συγχωνευτούν οι ομάδες κάθε ομίλου σε μία, ώστε να δημιουργηθεί μια μικτή περιφερειακή ομάδα που θα αγωνιστεί με τις υπόλοιπες, καταργώντας έτσι τις Ζώνες.
Έτσι, ουσιαστικά δεν αναδεικνύεται πρωταθλητής, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει και Ενωσιακό Πρωτάθλημα". 

Η διοργάνωση αυτή υπάρχει από το 1990, δηλαδή διεξάγεται εδώ και 25 χρόνια.
Οι ΕΠΣ εδώ και δύο χρόνια προετοιμάζονται για αυτό το πρωτάθλημα και έρχεται η Ομοσπονδία στο... παρά πέντε και ορίζει αυτές τις αλλαγές. Όλη αυτή η περικοπή της αγωνιστικής δράσης προέκυψε με την κατάργηση της Εθνικής ομάδας Κ15.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο κ. Σάντος έπαψε να υφίσταται, με μοναδική αιτιολογία τη μείωση των εξόδων της Ομοσπονδίας.
Με ποιο κίνητρο θα αγωνιστούν τα παιδιά στο Πρωτάθλημα όταν αυτό τελειώνει με μόλις τέσσερις αγώνες; Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραδειγματίστηκαν από το δικό μας Ενωσιακό Πρωτάθλημα, το οποίο απέφερε καρπούς απ' όλες τις απόψεις κι ήταν υψηλού επιπέδου.

Η Ομοσπονδία δε δύναται πλέον να συνδράμει στην εκπαίδευση των παιδιών και στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου λόγω της κακής διαχείρισης των οικονομικών και δυστυχώς όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Όταν διεξαχθεί ένα  Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υποδομής, πώς θα γίνει η προετοιμασία της εθνικής μας;
Πως θα επιλέξουν τα παιδιά; Μόνο από τις μεγάλες ΠΑΕ";

Για την αξιοποίηση των ταλέντων:
"Ταλέντα στο ποδόσφαιρο δε θα πάψουν να υπάρχουν αλλά πως θα εξελιχθούν αν δεν τα εμπιστεύονται οι προπονητές; Στην ηλικία των 18 - 19 οι ποδοσφαιριστές πρέπει να αγωνίζονται συχνά και να μην παίρνουν απλά μια ευκαιρία. Οι προπονητές οφείλουν να πιστέψουν στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και να τους δίνουν διαρκώς ευκαιρίες αν θέλουμε να δείξουμε πρόοδο κι ανάπτυξη.
Οι επαναλαμβανόμενες επιτυχίες των Παίδων και Νέων στα Euroτης UEFAπιστοποιούν το ταλέντο.

Για την ιατρική περίθαλψη των αθλητών:
"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει την ΕΠΟ το τελευταίο διάστημα είναι το θέμα με την ιατρική κάρτα. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Δεν υπάρχει κανένας φορέας, ούτε η ίδια η Ομοσπονδία, που να παρέχει ιατρική περίθαλψη στους αθλητές. Η κάθε ΕΠΣ καλείται να φροντίσει για τα δικά της παιδιά με δικές τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις.  Η ΕΠΣ Μακεδονίας, είναι η πρώτη που καθιέρωσε τους γιατρούς στα παιδικά πρωταθλήματα και ίσως αυτήν τη στιγμή έχουμε τις καλύτερες προπονητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες όμως δεν πιστώνονται στην ΕΠΟ.
Με πρωτοβουλία της Ένωσής μας, τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Πολιτείας δημιουργήθηκαν οι παρούσες συνθήκες και οι εγκαταστάσεις της Μίκρας.
Η ΕΠΟ χορήγησε και βοήθησε για δημιουργία πλαστικών γηπέδων αλλά σε όσες ήταν φιλικά προσκείμενες Ενώσεις. Όχι σε όλες".

Για το μέλλον των νεαρών ποδοσφαιριστών:
Πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αθλητική εκπαίδευση των παιδιών ώστε να διαμορφώσουν χαρακτήρα τους και να γίνουν ολοκληρωμένοι ποδοσφαιριστές. Το θετικό είναι ότι μέσα από τις προπονητικές σχολές της ΕΠΟ, οι τεχνικοί αποκτούν  αρκετές γνώσεις μαζί με τα πτυχία είτε ανήκουν σε ερασιτεχνικές ομάδες είτε σε επαγγελματικές κάτι που προσδίδει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου