Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΒΑΣ. ΚΑΛΤΣΗΣ: Ξεκίνημα από τις υποδομές του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ


ΒΑΣ. ΚΑΛΤΣΗΣ: Ξεκίνημα από τις υποδομές του ερασιτέχνη ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους γυμναστές φυσικής κατάστασης της περιοχής μας, που τα τελευταία χρόνια έκανε το βήμα παραπάνω και απέκτησε δίπλωμα UEFA και ασχολήθηκε και με την προπονητική. Ο προπονητής της Ανατολής, Βασίλης Καλτσής αποκαλύπτεται στον «Πρωινό Λόγο» σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, στην οποία μιλάει για τον ΠΑΣ Γιάννινα και το έργο του Βασίλη Αλεξίου, την Ανατολή και το επίπεδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της περιοχής, ενώ χαρακτηρίζει άκρως επικίνδυνο
για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών το γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» της ΕΠΣΗΠ. Αναλυτικά:
• Πώς προέκυψε η προπονητική για εσάς;
-Τελειώνοντας τη Γυμναστική Ακαδημία, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον στίβο, αφού η ειδικότητα μου στη σχολή ήταν ο κλασικός αθλητισμός. Θεωρώ ότι ο κλασικός αθλητισμός είναι η βάση για τα περισσότερα αθλήματα, οπότε δίνοντας έμφαση εκεί μπόρεσα σιγά-σιγά να μπω στο χώρο του ποδοσφαίρου ως προπονητής φυσική κατάστασης. Ξεκίνησα από την Κ 17 και Κ 20 του ΠΑΣ Γιάννινα το 2009 μέχρι το 2012. Θυμάμαι με είχε πάρει ο κ. Τσάγκας από τον ερασιτέχνη που τότε του είχαν αναθέσει την δημιουργία των ομάδων, ξεκινώντας με τον κ. Παπαγγέλη προπονητή στην Κ 20 και με τον κ. Τσαρπέλα στην Κ 17. Την πρώτη χρονιά είχα και τις δύο ομάδες, όταν υποβιβάστηκε ο ΠΑΣ και αναγκαστικά συγχωνεύτηκαν ήμουν προπονητής φυσικής κατάστασης στην μια ομάδα.
Κάθε φορά που είμαι κοντά σε έναν προπονητή προσπαθώ να πάρω πράγματα από αυτόν είτε καλά, είτε άσχημα και τα φιλτράρω με τον δικό μου τρόπο και τις δικές μου γνώσεις. Ξεκινώντας με καλούς προπονητές και όντας στον ΠΑΣ Γιάννινα τρία χρόνια και βλέποντας προπονήσεις από την μεγάλη ομάδα, θεώρησα ότι μπορούσα να συνδυάσω τις γνώσεις που είχα στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης με αυτό τον τακτικών και τεχνικών γνώσεων του ποδοσφαίρου. Παρακολούθησα την σχολή της UEFA που είχε γίνει στα Γιάννενα, ξεκίνησα ως προπονητής φυσικής κατάστασης στην αρχή στον Καραϊσκάκη. Όταν αποχώρησε ο προπονητής από τον Καραϊσκάκη και μου δόθηκε η ευκαιρία από την διοίκηση να είμαι προπονητής μέχρι το τέλος της χρονιάς, άφησα το Σταυράκι και ανέλαβα την Α.Ε.Καραϊσκάκης. Η πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική ήταν πετυχημένη, τερματίσαμε τέταρτοι στον όμιλο της Πελοποννήσου, απέναντι σε ιστορικές ομάδες όπως η Ερμιόνη, η Καλαμάτα, ο Παναρκαδικός, ο Παναργειακός.
Υστερούν σε φυσική κατάσταση
• Θέλω ένα γενικό σχόλιο για την φυσική κατάσταση και την αγωνιστική ετοιμότητα των παικτών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο...
-Αυτό που έχω παρατηρήσει ότι σε πολλά παιδιά η σωματοδομή τους είναι αρκετά καλή, είναι γυμνασμένα, έχουν το κατάλληλο ύψος, έχουν καλή τεχνική, αλλά υστερούν αρκετά σε φυσική κατάσταση. Ίσως δεν δίνεται η έμφαση που χρειάζεται στις ακαδημίες στον τομέα της φυσικής κατάστασης, ίσως στο κομμάτι του ερασιτεχνικού επειδή οι προπονήσεις είναι λίγες, να μπορούν οι ποδοσφαιριστές να έχουν ροή μέσα στη χρονιά και όταν το πρωτάθλημα τελειώνει τον Μάιο και αρχίζουν οι υποχρεώσεις πάλι τον Αύγουστο, αυτή η παύση των τριών μηνών έχει κάνει κακό στους ποδοσφαιριστές. Έτσι έχουμε μια μεγάλη διαφορά σε επίπεδο φυσικής κατάστασης στις ομάδες που ανεβαίνουν από το ερασιτεχνικό και στις ομάδες που είναι ήδη στην Γ’ Εθνική, ή σε αυτές που υποβιβάζονται. Αυτό ήταν ένα κομμάτι που έπρεπε να δώσω εγώ φέτος βάρος στην Ανατολή και για αυτό κάναμε ίσως το περίεργο για κάποιους και το εξωπραγματικό των διπλών προπονήσεων. Ξεκινήσαμε προετοιμασία αρκετά νωρίς, η προετοιμασία μας φέτος ήταν οκτώ εβδομάδες, σχεδόν δύο μήνες που δεν συμβαίνει ούτε στις επαγγελματικές ομάδες. Ήταν όμως απαραίτητο να γίνει σε μια ερασιτεχνική ομάδα, γιατί οι επαγγελματικές ομάδες έχουν την υποδομή να κάνουν λιγότερη προετοιμασία γιατί έχουν τις βάσεις που πρέπει.
Σημαντικό το έργο του Αλεξίου στον ΠΑΣ
• Για το έργο του Βασίλη Αλεξίου στον ΠΑΣ...
-Η κρίση είναι αντικειμενική όταν βλέπεις την ομάδα να παίζει σε αυτό το επίπεδο, να τρέχει, να μην έχει πρόβλημα τραυματισμών και όταν κάποιος παρακολουθεί το πρόγραμμα του κ. Αλεξίου και του κ. Πετράκη σίγουρα καταλαβαίνει ότι πρόκειται για επαγγελματίες του χώρου τους. Αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα. Ο κ. Αλεξίου φέτος έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος στο ότι η ομάδα ξεκίνησε πολύ νωρίς προετοιμασία και σκεφτείτε ότι τα Χριστούγεννα ο ΠΑΣ θα κλείσει έξι μήνες αγωνιστικής δραστηριότητας. Είναι πολλές οι ομάδες που καλούνται να παίξουν αγώνες στην Ευρώπη και μετά τον Γενάρη εμφανίζουν προβλήματα, αλλά θεωρώ ότι με τον κ. Αλεξίου και τον προγραμματισμό που έχει γίνει ο ΠΑΣ δεν θα έχει πρόβλημα.
• Για την φετινή μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣ να αγωνιστεί στην Ευρώπη;
-Περίμενα ότι θα έχει σταθερή απόδοση γιατί έχει το ίδιο τεχνικό τιμ τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν νέα παιδιά στον ΠΑΣ, αλλά είναι δυσάρεστο που δεν είναι από τα Γιάννενα.
Στόχος μας το Πρωτάθλημα
• Για τον φετινό στόχο της Ανατολής...
-Πέρυσι καταφέραμε και κάναμε ένα βήμα παραπάνω μετά την κατάκτηση του κυπέλλου. Φέτος ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία με αυτόν ακριβώς το σκοπό, να έχουμε ως πρώτο στόχο το Super Cup, ως δεύτερο στόχο να είμαστε καλύτεροι στην πρώτη φάση του κυπέλλου και ως τρίτο στόχο να είμαστε απόλυτα έτοιμοι στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Η ροή των αγώνων και τα αποτελέσματα μας έχουν δικαιώσει μέχρι τώρα και πιστεύω ότι η μεγάλη προετοιμασία που κάναμε βγαίνει, όχι μόνο στα παιχνίδια που παίζουμε τώρα, αλλά θα μας βγει στο δεύτερο γύρο, εκεί που οι περισσότερες ομάδες θα έχουν κούραση στα πόδια τους και εμείς θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την καλή προετοιμασία που έχουμε και τους ποιοτικούς παίκτες. Στόχος είναι η Ανατολή να πάει για το πρωτάθλημα. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν αγώνες μπαράζ και ο πρωταθλητής ανεβαίνει απευθείας, θεωρούμε μεγάλη ευκαιρία ότι φέτος η ομάδα μπορεί να βγει πρωταθλήτρια και του χρόνου να έχουμε μια ομάδα στη Γ’ Εθνική, που ούτως η άλλως θα την έχουμε. Εμείς θέλουμε αυτή η ομάδα να είναι η Ανατολή γιατί πιστεύουμε και η διοίκηση και η ιστορία της ομάδας και ο κόσμος και η περιοχή και οι δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα, είναι αυτές που μπορούν όχι απλά να μπορέσει να αποφύγει τον υποβιβασμό από τη Γ’ Εθνική, αλλά να μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να κυνηγήσει κάτι καλύτερο.
• Για το αν ήταν αναγκαίες οι τόσες προσθήκες στο ρόστερ...
-Πέρυσι στον τελευταίο αγώνα πήγαμε με 11 ποδοσφαιριστές και στόπερ αγωνίστηκε ο δεύτερος τερματοφύλακας, που σημαίνει ότι οι παίκτες που μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα και αριθμητικά ήταν έντεκα. Μια ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό και να κάνει τις προπονήσεις όπως θέλει, θέλει τουλάχιστον είκοσι παίκτες, που σημαίνει ότι όπως και να είχε έπρεπε να γίνουν οκτώ με δέκα προσθήκες. Μέσα σε αυτές τις προσθήκες επιλέξαμε να φέρουμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Για να γίνει όμως ανταγωνιστική η ομάδα της Ανατολής και να μπορέσει να φτάσει τους αντιπάλους που ήταν μπροστά από εμάς είκοσι βαθμούς η Κρανούλα και σαράντα το Βελισσάριο το προηγούμενο πρωτάθλημα, έπρεπε να κυνηγήσει ότι καλύτερο και ποιο εφικτό μπορούσε στα πλαίσια του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Δεν καλύπτεται εύκολα η διαφορά των σαράντα βαθμών, που σημαίνει ότι η ομάδα έπρεπε να κρατήσει ένα βασικό κορμό καλών παικτών, όπως και κράτησε και να πλαισιωθεί με άλλους τόσους εξίσου καλούς ποδοσφαιριστές για να βγει αυτό το μεγάλο πρωτάθλημα. Η εισήγηση η δική μου ήταν κάποιοι πρέπει να μείνουν, κάποιοι πρέπει να φύγουν,  όπως και έγινε από την αρχή της περιόδου, αυτοί που ήρθαν πιστεύαμε ότι θα βοηθήσουν, κάποιοι επέλεξαν να αποχωρήσουν ίσως γιατί νόμιζαν ότι δεν θα βοηθήσουν, ή ότι δεν είχαν πλέον τον ρόλο στην ομάδα που νόμιζαν ότι θα έχουν συνηθισμένοι από άλλες χρονιές και έτσι καταλήγουμε στο ρόστερ που έχουμε αυτή τη στιγμή.
• Πόσοι αριθμητικά ποδοσφαιριστές απαρτίζουν το ρόστερ της Ανατολής;
-Αυτή τη στιγμή είμαστε είκοσι ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι τρεις είναι τερματοφύλακες, αλλά πολύ σημαντικό για εμάς είναι ότι μέσα στους δεκαοκτώ παίκτες που έχουμε σταθερούς είναι τέσσερα παιδιά από τις ακαδημίες οι Νίκος και Φάνης Μελιγγιώτης, ο Χρήστος Ντασούτης και ο Θανάσης Ντάνας. Επιλέγοντας να ανεβάσουμε τρία παιδιά, παρότι η μεταγραφική περίοδος είναι ακόμη ανοιχτή και μπορούμε να ενισχυθούμε, όμως λέμε ότι πρέπει και αυτά τα παιδιά να παίρνουν παραστάσεις από την μεγάλη ομάδα, να κάνουν προπόνηση μαζί μας, να βοηθήσουν τις ακαδημίες όπου μπορούν και σιγά σιγά όπως ήδη γίνεται να παίρνουν παιχνίδια και σε αυτό το μοτίβο θα πάμε μέχρι το τέλος.
• Για τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Ανατολής και αν έχει βελτιωθεί...
-Δεν θα έλεγα ότι έχει βελτιωθεί αισθητά, όμως κάνουμε προσπάθειες να μην το χρησιμοποιούμε όπως άλλες χρονιές. Από ότι είχα πληροφορηθεί, οι προπονήσεις τις προηγούμενες χρονιές ήταν βραδινές, με αποτέλεσμα οι προπονήσεις να γίνονται στο κεντρικό γήπεδο, φέτος οι προπονήσεις θα γίνονται μεσημέρι, που σημαίνει ότι θα αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το κεντρικό γήπεδο όσο γίνεται περισσότερο. Σίγουρα μέσα στο χειμώνα δεν θα είναι στην καλύτερη κατάσταση, αλλά δεν θα είναι όπως πέρυσι. Επειδή εμείς είμαστε ομάδα που έχουμε την ποιότητα που χρειάζεται, θέλουμε καλό γήπεδο και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να το προστατέψουμε.
• Ποια είναι η σχέση σας και η συνεργασία με τις ακαδημίες της ομάδας;
-Η συνεργασία που έχει γίνει με την ΑΕΚ, εκτός του κομμάτι των εμφανίσεων και της ενδυμασίας, έχει και το κομμάτι της τεχνογνωσίας.  Ο κ. Γκαρόζης που είναι υπεύθυνος για τις ακαδημίες έχει άμεση συνεργασία με τους υπευθύνους της ΑΕΚ, οι οποίοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται και βλέπουν τις ακαδημίες και κινούμαστε με βάση τον σχεδιασμό που μας στέλνουν. Αυτό ισχύει και για τις ομάδες του κ. Κατερίνη και για τις ομάδες του κ. Κοζανίτη. Σίγουρα οι προπονητές βάζουν και τις δικές τους «πινελιές» σύμφωνα με τις αδυναμίες που βλέπουν στους ποδοσφαιριστές ή αναλόγως τον αριθμό που έχουν. Θεωρώ όμως με βάση την ανάπτυξη αυτής της τεχνογνωσίας που έχει δημιουργηθεί με κόπους από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, κινούμαστε και εμείς στην Ανατολή, εγώ προσωπικά έχω την επίβλεψη της ομάδας Νέων του κ. Κοζανίτη, όπου από εκεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα παίρνω μερικούς παίκτες για να μπορούν να μπαίνουν στα κλίμα της ανδρικής ομάδας και αυτή η αλληλοβοήθεια και η υποστήριξη είναι ένα κομμάτι που χρειάζεται κάθε ομάδα για να μπορέσουν οι ποδοσφαιριστές να αναπτύσσονται και να παίρνουν καινούργια προπονητικά ερεθίσματα.
• Για το αν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές και αν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις...
-Ήδη έχουν αποχωρήσει αρκετοί. Αυτό που έχω πει εγώ στην διοίκηση είναι ότι η ομάδα δεν χρειάζεται άλλες προσθήκες, εκτός αν βρεθεί κάτι το εξαιρετικό, που είναι δύσκολο να βρεθεί τώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι ποδοσφαιριστές που μπορεί να αγωνιστούν σε μια, σε δύο θέσεις, που σημαίνει ότι μπορούμε να αναπληρώσουμε όποιο κενό δημιουργηθεί. Έχουμε καλή ομάδα και πιστεύω ότι  και αγωνιστικά τώρα που μίκρυνε το ρόστερ θα γίνουμε πιο δεμένοι. Υπήρχαν κάποιοι παίκτες που ήθελαν να παίξουν, δεν δημιουργούσαν βέβαια προβλήματα στην ομάδα, αλλά επειδή και εγώ προσπαθούσα να δώσω την ευκαιρία σε πολλούς παίκτες να μην αισθάνονται αδικημένοι, ίσως αυτό ήταν σε βάρος της αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας, από την άποψη ότι δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ομοιογένεια όσο θα έπρεπε να υπάρχει. Σκεφτείτε ότι στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές συν δύο του κυπέλλου αγωνίστηκαν ως βασικοί δεκαεννέα ποδοσφαιριστές, αυτό έχει να κάνει και με το ότι ήθελα να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες και αυτοί να μου αποδείξουν αν μπορούν να παίξουν ή όχι. Αλλά αυτό ίσως ήταν εις βάρος της ομάδας και για αυτό είπα στην διοίκηση και στους παίκτες ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ίσως αυτό έφερε και τις αποχωρήσεις των παικτών. Η μεταγραφική περίοδος είναι ανοικτή, από ότι υποθέτω δεν περιμένουμε άλλες αποχωρήσεις, αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχουμε και άλλες μεταγραφές.
Κούρσα για τρεις
• Για το ποιους θεωρεί ως διεκδικητές του πρωταθλήματος και αν θα είναι ανταγωνιστικό;
-Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα θα είναι φέτος πιο ανταγωνιστικό. Οι ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν κατά την άποψη μου θα είναι η Κρανούλα, το Βελισσάριο και η Ανατολή. Η Κρανούλα έχει κρατήσει ένα βασικό κορμό, έχει κάνει προσθήκες κάποιων παικτών, έχει ιστορία στη Γ’ Εθνική, έχει τα γήπεδα της τα οποία είναι σε καλή κατάσταση και έχει τις εγκαταστάσεις που την φέρνουν σε μια θέση ισχύος. Το Βελισσάριο ως περσινός πρωταθλητής και με το αβαντάζ των σαράντα βαθμών διαφοράς που είχαμε πέρυσι, αν και το αντιμετωπίσαμε στο Super Cup και το κερδίσαμε, πιστεύω ότι θα παίρνει τα πατήματα σιγά, σιγά και θα δένει, γιατί εμείς το αντιμετωπίσαμε ανέτοιμο, οπότε νομίζω εμείς οι τρείς θα πάμε προς την κορυφή και προς το τέλος.
• Για το αν ο τίτλος θα κριθεί στα μεταξύ τους παιχνίδια, ή στις απώλειες;
- Νομίζω θα κριθεί στις απώλειες.  Είδαμε το Βελισσάριο να αφήνει δύο βαθμούς με την Κράψη, είδαμε όμως μετά την Κράψη να δέχεται έξι γκολ από την Ελεούσα. Μπορεί αυτές οι τρεις ομάδες να ξεχωρίσουν, αλλά πιστεύω ότι οι επόμενες θα προσπαθήσουν να είναι ανταγωνιστικές  μεταξύ τους, αλλά και να κόψουν βαθμούς από του τρεις πρώτους, δε θεωρώ ότι θα κριθεί στο ντέρμπι που έχουμε εμείς με το Βελισσάριο την επόμενη αγωνιστική, αλλά θα κριθεί με ομάδες όπως οι Αμπελόκηποι, οι Χουλιαράδες, η Μουσιωτίτσα, η Ελεούσα, τα κακά γήπεδα που θα βρούμε τον χειμώνα που για όλους θα είναι ανασταλτικός παράγοντας και κυρίως για τις ομάδες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν και θα θέλουν οπωσδήποτε τη νίκη, οπότε θεωρώ ότι δεν θα κριθεί στα ντέρμπι.
• Σχετικά με το επίπεδο της διαιτησίας κι αν έχει βελτιωθεί;
- Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποιοι αξιόλογοι διαιτητές. Τουλάχιστον στα δικά μας παιχνίδια, ούτε αδικηθήκαμε, ούτε ευνοηθήκαμε κάπου. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι, ότι όπως είθισται να λέμε και οι διαιτητές είναι άνθρωποι, θεωρώ ότι λάθη εσκεμμένα δεν γίνονται. Αν το πάρουμε απόφαση όλοι και το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τότε με την πρώτη στραβή που θα κάνει ο διαιτητής ή ο βοηθός να μην διαμαρτυρηθούμε. Αν τους αφήσουμε ήσυχους, επειδή υπάρχουν παιδιά που θέλουν να κάνουν καριέρα και βασίζονται στην εμπειρία που παίρνουν από το ερασιτεχνικό, τότε η διαιτησία θα είναι καλύτερη.
Επικίνδυνο το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ
• Για το πόσο επιβαρύνονται οι παίκτες με την χρήση του πλαστικού γηπέδου και κατά πόσο μπορεί το Ενωσιακό γήπεδο να αντέξει το παιχνίδια κάθε Σαββατοκύριακο;
-Ένας παίκτης μπορεί να παίξει σε ένα πλαστικό γήπεδο αρκεί να είναι αυτά της τελευταίας γενιάς. Δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια, πόσο μάλλον το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ που δεν πληροί τις προδιαγραφές  ούτε αυτού που ήταν όταν έγινε. Το θεωρώ επικίνδυνο και έχω πει ότι η ΕΠΣΗΠ θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να κλείσει αυτό το γήπεδο. Δεν θα έπρεπε από την αρχή της χρονιάς να δοθεί καθόλου. Η δικαιολογία είναι ότι που θα έχουν έδρα οι ομάδες, που θα κάνουν προπονήσεις και που θα έχουν έδρα οι Μικτές. Αν κλείσεις ένα γήπεδο επικίνδυνο, όχι μόνο προφυλάσσεις τους ποδοσφαιριστές, δίνεις το χρόνο στις ομάδες που δεν έχουν έδρα να ψάξουν κάπου αλλού και αυτοί που δεν έχουν έδρα μαζί με την ΕΠΣ να πιέσουν να γίνει ένα άλλο γήπεδο. Αν πάρουν απόφαση ότι δεν χρησιμοποιείται, πρέπει να βρούμε κάτι άλλο, όλοι μαζί θα ψάξουν να βρουν και πιστεύω ότι θα βρουν. Είτε να πιέσουν να γίνουν τα ξερά πλαστικό, είτε να υπάρχει μια ιδιωτική πρωτοβουλία να πάνε σε μια άλλη έδρα, είναι κακό το γήπεδο. Εμείς παίξαμε ένα αγώνα εκεί, πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ πόσες ομάδες κάνουν προπόνηση εκεί και το χρησιμοποιούν για έδρα και πως τυχαίνει να είναι έδρα και άλλων ομάδων που σημαίνει ότι γίνονται επαναλαμβανόμενα παιχνίδια σε αυτό το γήπεδο. Για τα παιδιά το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ είναι επικίνδυνο για τα γόνατα και την μέση. Θεωρώ όμως ότι ο κ. Βρακάς επειδή κάνει καλή δουλειά στην ΕΠΣΗΠ, έχει φέρει νέες ιδέες και οι αποφάσεις του χαρακτηρίζονται ενίοτε από γενναιότητα, να πάρει μια απόφαση στο τέλος της χρονιάς και να πει ότι το γήπεδο της ΕΠΣ δεν θα χρησιμοποιηθεί, ας πιέσουμε όλοι μαζί την ΓΓΑ να μας χρηματοδοτήσει, τον Δήμο, την Περιφέρεια. Γενικά από ότι ξέρω χρήματα ξοδεύονται, κυρίως από την Περιφέρεια, οπότε αντί να φτιάξουμε τα πλακάκια μπροστά από τη Νομαρχία, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε πέντε γήπεδα με αυτά τα χρήματα.
• Για τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες κι αν μπορούν να βοηθήσουν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;
-Ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό. Μόνο οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες μπορούν να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο και άργησε αυτή η πρωτοβουλία. Δεν ξέρω τι ακριβώς περιλαμβάνει η χορηγία, θεωρώ όμως ότι σίγουρα θα φτάσει στις ομάδες και πρέπει η ΕΠΣΗΠ να «κυνηγήσει» χορηγούς και όποιος μπορεί να συνεισφέρει στο ποδόσφαιρο θα είναι καλοδεχούμενος.
Θέλει οργάνωση και πλάνο η Γ’ Εθνική
• Για το τι φταίει που μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν υπάρχει μια ομάδα στη Γ’ Εθνική;
-Όλα αυτά τα χρόνια ο Θεσπρωτός είναι σταθερά στη Γ’ Εθνική, το ίδιο και η Φιλιππιάδα, η Α.Ε.Καραϊσκάκης είναι τρίτο χρόνο φέτος εκεί και από τα Γιάννενα δεν μπορούσε να ανέβει ομάδα. Εγώ δεν θα αναφερθώ στα μπαράζ ή στην διαιτησία που ενδεχομένως έπαιξε κάποιο ρόλο, θα αναφερθώ πως ίσως όλο αυτό τον καιρό δεν υπήρχαν οι παράγοντες για να υποστηρίξουν μια προσπάθεια ολοκληρωμένη. Μια ομάδα που θέλει να ανέβει στη Γ’ Εθνική πρέπει να έχει σταθερή έδρα, δικό της γήπεδο, ακαδημίες, χορηγούς ή μεγαλομετόχους που μπορεί να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Όλα αυτά χρειάζονται μια οργάνωση και ένα πλάνο που ίσως να μην ήταν σταθερό και μακροπρόθεσμο. Αγωνιστικά είναι δύσκολο για μια ομάδα να ξεκινήσει τον Ιούλιο προετοιμασία, να τελειώσει το πρωτάθλημα, να περιμένει ένα μήνα και μετά να ξεκινήσει μπαράζ. Τώρα που δεν υπάρχουν μπαράζ, αγωνιστικά θα βγει καλύτερα η χρονιά και αυτός που θα βγει στη Γ’ Εθνική θα είναι πιο έτοιμος.
• Τι φταίει και δεν προωθούνται παίκτες από τα τμήματα υποδομών;
-Δυστυχώς είναι μεγάλο το χάσμα μεταξύ της Κ 20 και της επαγγελματικής ομάδας από την άποψη ότι τα παιδιά που παίζουν στην Κ 20 είναι 18 ετών, δεν υπάρχει το άγχος του αποτελέσματος, δεν έχουν τον κόσμο στην κερκίδα όπως είναι στα επαγγελματικά γήπεδα, δεν έχουν τα συμβόλαια, δεν έχουν τις διαιτησίες, δεν έχουν τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ομάδα. Για να ετοιμαστεί ένα παιδί από την Κ 20 να γίνει επαγγελματίας θέλει και άλλη προεργασία, οπότε αναλογικά αν σκεφτούμε ότι ο ΠΑΣ κατάφερε τα τελευταία χρόνια να έχει παίκτες από τις υποδομές, να πουλάει παίκτες από τις υποδομές και να βρίσκεται στη θέση που είναι, θεωρώ ότι πηγαίνει καλά. Εμείς θεωρούμε, ίσως κακώς, ότι έχουμε παιδιά στην Κ 20 που πρέπει να παίξουν στην μεγάλη ομάδα. Πρέπει να σκεφτούμε, μπορούν να ανταποκριθούν; Είναι παιδιά που έχουν φύγει από την Κ 20 και έχουν παίξει σε άλλες επαγγελματικές ομάδες για να δούμε ότι κάναμε λάθος; Αν θα φύγει ένα παιδί από την Κ 20 που δεν έγινε επαγγελματίας στον ΠΑΣ και γίνει επαγγελματίας και παίξει στον Ατρόμητο, εκεί θα πούμε, ναι, έπρεπε αυτό το παιδί να γίνει επαγγελματίας και τον κρίναμε λάθος. Από την στιγμή που δεν γίνεται κάτι ανάλογο σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν και να παίξουν στην Κ 20.
Στη Φωτογραφία με τον δημοσιογράφο του ΠΡΩΙΝΟΥ ΛΟΓΟΥ και της ιστοσελίδας www.passports.gr κ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΥΡΙΟΥΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου