Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Σήμα κινδύνου για τον συνθετικό χλοοτάπητα!



Σήμα κινδύνου έχει σημάνει στην Ολλανδία, καθώς τριάντα σύλλογοι ανέστειλαν την λειτουργία τους, λόγω προειδοποίησης για κίνδυνο καρκίνου εξαιτίας του συνθετικού χλοοτάπητα.
Τριάντα ερασιτεχνικές ποδοσφαιρικές ομάδες από την Ολλανδία αναγκάστηκαν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους
, αναμένοντας την επαλήθευση από τις Αρχές για ύπαρξη καρκινογόνων ουσιών στα γήπεδα τους με τεχνητό χορτάρι.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2014 από τις ΗΠΑ, όταν στην Ουάσινγκτον είχαν διαγνωστεί 34 γκολκίπερ με καρκίνο.
Τα συνθετικά τερέν είχαν κάνει την εμφάνιση τους σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Από τα high schoοls μέχρι τα αθλητικά συγκροτήματα, τα οποία κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Γονείς των αθλητών και των αθλητριών επιβεβαίωναν την ύπαρξη μαύρων κόκκων από καουτσούκ, υλικό απ’το οποίο κατασκευάζεται το τερέν.
Τα παχύρρευστα κομμάτια από χρησιμοποιημένα λάστιχα βρίσκονται παντού. Στις εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών, στα μαλλιά τους, στο σώμα τους, για τους τερματοφύλακες όμως, όπου τα σώματα τους βρίσκονταν σε συχνή επαφή με το έδαφος, ο κίνδυνος στις προπονήσεις αλλά και τα παιχνίδια ήταν πολύ μεγαλύτερος. Σε κάθε επέμβαση τους διαχέεται στον αέρα ένα μαύρο σύννεφο από που προέρχεται από τα λάστιχα, ενώ τέλος πρέπει να σημειώσουμε πως οι κόκκοι εισέρχονται ακόμη και στο στόμα τους.
Πριν λίγους μήνες, η Αγγλική ομοσπονδία είχε σε εξέλιξη ένα πρότζεκτ, το οποίο αφορούσε την κατασκευή 100 κοινοτικών γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα, ωστόσο οι καταγγελίες ενός πατέρα προκάλεσαν προβληματισμό σε σχέση με τους κινδύνους, τους οποίους πιθανώς να κρύβει η συχνή επαφή με το υλικό.
Ο Μαγκουάιρ ισχυρίζεται πως ο 18χρονος γιος του, ο οποίος αγωνίζεται ως τερματοφύλακας, εμφάνισε λέμφωμα Χόντγκινς εξαιτίας του καουτσούκ που χρησιμοποιείται στα συνθετικά γήπεδα, ενώ παράλληλα κατηγορεί την FA για την άρνησή της να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.
Τους ισχυρισμούς του Βρετανού πατέρα ήρθε να ενισχύσει και η σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής προστασίας των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος.
Αυτή η μελέτη αφορούσε τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα συνθετικά γήπεδα και συγκεκριμένα οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στο καουτσούκ.
Η FIFA από την πλευρά της εκείνη την περίοδο ισχυρίστηκε πως ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και του δείγματος είναι εξαιρετικά μικρός, ενώ την ίδια άποψη υιοθέτησαν και τα στελέχη της αρμόδιας κατασκευαστικής εταιρίας.
Από την Αγγλική Ομοσπονδία τόνισαν παράλληλα πως προτού αποφασίσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, εξέτασαν αντίστοιχες μελέτες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και και του Ινστιτούτου Επιστήμης Περιβάλλοντος και Υγείας, την ώρα που 12 από τους 42 επαγγελματικούς συλλόγους της Σκωτίας αγωνίζονται επίσης σε συνθετικό γκαζόν.
Γυρίζοντας πάλι στα πρόσφατα γεγονότα της Ολλανδίας, η κυβέρνηση της Χάγης απευθύνθηκε στο Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας προκειμένου να κάνει άμεση διερεύνηση.
Το αποτέλεσμα ήταν τα τριάντα ερασιτεχνικά σωματεία να αναγκαστούν να κλείσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις τους. Ο τεχνητός χλοοτάπητας και τα βιομηχανικά παράγωγά του να μπορούν να θέσουν την υγεία των αθλητών σε κίνδυνο.
Αναπόφευκτα η Ολλανδική Κυβέρνηση ξεκίνησε την άμεση διερεύνηση της υπόθεση, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συμβαίνει με αυτήν την ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10 Οκτωβριου 2016 | Talentabout.gr Team 
Δείτε ένα σχετικό video από το gazzetta.gr:
http://talentabout.gr/2016/10/sima-kindynou-gia-ton-synthetiko-xlootapita-photos/#.V_wB05m2o5Y.facebook
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου