Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Διχάζουν τα τμήματα προπονητών των ΙΕΚ



Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του συνδέσμου προπονητών ένα από τα θέματα που συζητήθηκε είναι η στάση που θα κρατήσει ο ΣΕΠΚΥΣΚΚ στο θέμα των αποφοίτων προπονητών αθλημάτων από τα ΙΕΚ.
Η νέα σχολική περίοδος άρχισε με τα ΙΕΚ, δημόσια και ιδιωτικά να διαφημίζουν τα τμήματα προπονητών αθλημάτων, υποσχόμενα μάλιστα επαγγελματική αποκατάσταση, μεταξύ άλλων, σε αθλητικούς συλλόγους, ομάδες και ομοσπονδίες...
  Με την ισχύουσα νομοθεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
O ισχύον αθλητικός νόμος αναφέρει ξεκάθαρα ότι για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλµατος του προπονητή ένα από τα απαιτούμενα είναι «πτυχίο Τµήµατος Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), µε κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριµένο άθληµα ή ισότιµης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωµα της σχολής προπονητών της παρ. 4 του παρόντος άρθρου ή πτυχίο ή δίπλωµα αναγνωρισµένων σχολών προπονητών του εξωτερικού», ενώ λίγο πιο κάτω στον ίδιο νόμο σχετικά με την ισοτιμία των πτυχίων αναφέρεται ότι «Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωµα αναγνωρισµένων σχολών προπονητών του εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισµένων σχολών της ηµεδαπής, απαιτείται και γνώµη, για την ισοτιµία, της πενταµελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.)». Ο όρος «άλλες αναγνωρισμένες σχολές της ημεδαπής» είναι αυτός που δημιουργεί μία ασάφεια και στην οποία «πατούν» τα ΙΕΚ, τα οποία όμως όπως αναφέρει και ο τίτλος τους είναι Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και όχι σχολές.
Γι’ αυτό προφανώς και το θέμα ξεκαθαρίζεται στο προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος όμως ακόμα δεν έχει ψηφιστεί και δεν ισχύει. Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προπονητές Β’ κατηγορίας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται:
ααα) οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή αντίστοιχης, αναγνωρισμένης, σχολής της αλλοδαπής χωρίς ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα.
βββ) οι απόφοιτοι Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) ή αντίστοιχων, αναγνωρισμένων, σχολών της αλλοδαπής, με ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα». Όταν λοιπόν ψηφιστεί ο νέος νόμος ότι θα αποκτήσουν συγκεκριμένα δικαιώματα για την επαγγελματική τους κατοχύρωση και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ. Μέχρι τότε, ίσως θα έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις από δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ για όσα υπόσχονται, διαφημίζοντας το προϊόν τους.
Στο πλευρό τους πάντως βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων (ΠΟΠΑ), η οποία έχει συνάψει συνεργασία με συγκεκριμένο ιδιωτικό ΙΕΚ, ενόψει και του νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος επαναλαμβάνουμε ακόμα δεν έχει πάει προς ψήφιση. Το θέμα αυτό αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην ΠΟΠΑ και τον ΣΕΠΚΥΣΚΚ, που είναι από τα ιδρυτικά και πιο πολυάριθμα μέλη της, με τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης Υδατοσφαίρισης Συγχρονισμένης Κολύμβησης Καταδύσεων, να είναι αντίθετος με τις σχολές των ΙΕΚ και να εκφράζει την ανησυχία του για τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου