Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Τέλος τα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα!



Οι μαύροι βόλοι που μετά από κάθε παιχνίδι βρίσκονται στα παπούτσια, τις κάλτσες, ακόμα και στο δέρμα του ποδοσφαιριστή θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όπως ισχυρίζονται οι πολέμιοι του πλαστικού χλοοτάπητα.
Τα παιδιά ασφαλώς...
...είναι πιο ευάλωτα σε αυτό.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βρετανός Νάιτζελ Μαγκουάιρ, πρώην διευθυντικό στέλεχος στον τομέα της υγείας, υποστήριξε στην “The Telegraph” ότι ο καρκίνος που προσέβαλλε τον 18χρονο γιο του, Λιούις, προκλήθηκε επειδή, ως τερματοφύλακας έπαιζε σε πλαστικά γήπεδα.
Μάλιστα, ανέλαβε πρωτοβουλία για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα ποσοστά αρσενικού και μολύβδου στους χλοοτάπητες των αγωνιστικών χώρων.
Τα σφαιρίδια από καουτσούκ που προστίθενται στα τερέν για να τους δώσει αναπήδηση της μπάλας, συμπεριλαμβάνουν υδράργυρο, μόλυβδο, βενζόλιο και αρσενικό.
Οι παραπάνω χημικές ουσίες υπάρχουν φόβοι ότι είναι πιθανό να ευθύνονται για πρόκληση ασθενειών σε παίκτες ιδιαίτερα τους τερματοφύλακες που έρχονται σε στενότερη επαφή με την μπάλα.
Η “ψίχα” που βρίσκει κανείς σε κάθε εκατοστό στα πλαστικά τερέν που χρησιμοποιούνται στην Ολλανδία προέρχονται από σωλήνες καουτσούκ που βρίσκει κανείς σε πετροχημική βιομηχανία.
Στην Αγγλία έχουν προχωρήσει οι έρευνες προκειμένου να διεξάγονται συνεχή κρας τεστ για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού χλοοτάπητα.
Η υπουργός υγείας της Ολλανδίας, Εντίθ Σίπερς έδωσε εντολή για να μελετηθούν εκ νέου τα σφαιρίδια από καουτσούκ που βρίσκονται διάσπαρτα στον πλαστικό χλοοτάπητα, αλλά και να ληφθούν υπόψιν οι πιθανές απειλές για την υγεία των ποδοσφαιριστών.
Όπως αποκαλύφθηκε η ολλανδική κυβέρνηση την περυσινή χρονιά δεν έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε συνεννόηση με τους κατασκευαστές ελαστικών.
Υπάρχει φόβος πως οι συνέπειες από την συγκεκριμένη στάση θα φανούν στα προσεχή χρόνια.
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο έχει αναλάβει δράση τονίζοντας πως η παγκόσμια ομοσπονδία χρηματοδοτεί σχετικό πρόγραμμα προκειμένου να αποκαλυφθεί η αιτία του κακού.
Ολλανδός κατασκευαστής γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα αποκάλυψε πως κατασκευάζονται γήπεδα που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας ωστόσο είναι κατά 15.000 ευρώ πιο ακριβά από τα υπόλοιπα με συνέπεια να καθίστανται ως μη δημοφιλή από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Έτσι όμως δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν βεβιασμένα εκατομμύρια φθαρμένα λάστιχα και οι ζωές των παιδιών δεν θα διατρέξουν κίνδυνο!
Πήγη: gazzetta.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου