Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ;



Το φαινόμενο των άδειων κερκίδων στα ελληνικά γήπεδα, έχει προκαλέσει  πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό στις ομάδες, αλλά και παράπονα στους ποδοσφαιριστές που δεν αισθάνονται να έχουν τους φιλάθλους  δίπλα τους στην προσπάθεια που καταβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο.
Αισθητό το φαινόμενο και στα Γιάννινα...
όπου στο παρελθόν στο γήπεδο «δεν έπεφτε καρφίτσα» και οι σημερινοί αριθμοί είναι εξαιρετικά μειωμένοι, αν και τα εισιτήρια που κόβονται στο «Ζωσιμάδες» είναι ψηλά στην λίστα της S.L , σε σύγκριση με άλλα γήπεδα της ίδιας κατηγορίας.
Τι συμβαίνει λοιπόν και οι φίλαθλοι δεν πάνε τακτικά στα γήπεδα, με εξαίρεση τα ντέρμπυ της Αθήνας?
Οι αιτίες είναι πολλές , καταγεγραμμένες, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την επίλυσή τους.

-Η μεγάλη ζημιά ξεκίνησε με την Live μετάδοση των αγώνων  και κυρίως διαφορετικές ημέρες και ώρες. Οι παλιοί  θα θυμούνται με τι αγωνία περίμεναν την Κυριακή το μεσημέρι τους ποδοσφαιρικούς αγώνες όλων των κατηγοριών που ξεκινούσαν την ίδια ώρα, χωρίς αλλαγές ημερών. Ακόμη και τρεις ώρες πριν από την έναρξη των αγώνων, τα γήπεδα ήταν γεμάτα. Άδειαζαν οι πόλεις και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στα γήπεδα. Εκεί όλοι με το τραντζιστοράκι στο αυτί, είχαν τα μάτια στον αγωνιστικό χώρο και τα αυτιά τους στα άλλα γήπεδα, πόσο μάλλον αν τα αποτελέσματα ενδιέφεραν βαθμολογικά την δική τους ομάδα. Κι όταν τα μεγάφωνα του γηπέδου έκαναν ανακοινώσεις για αρνητικό αποτέλεσμα βαθμολογικά αντιπάλου τους ομάδα σε άλλο γήπεδο, πανηγύριζαν σαν να έβαζε γκόλ η δική τους ομάδα. Το μεσημέρι της Κυριακής, ήταν λοιπόν ένα ποδοσφαιρικό πανηγύρι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό σήμερα δεν ισχύει… Η NOVA ή OTE TV προγραμματίζουν αυτές τους αγώνες, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, ημέρες και ώρες που τους βολεύουν, διαλύοντας την ομορφιά του ποδοσφαίρου και οδηγώντας τους φιλάθλους, στην καφετέρια ή τον καναπέ τους, κυρίως  όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, για να δούν τον αγώνα της ομάδας τους, περιμένοντας άλλη μέρα και ώρα να δούν τα αποτελέσματα των άλλων ομάδων. Θα μου πείτε, ότι οι ομάδες έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από τηλεοπτικά δικαιώματα κ.λ.π. Ναι αλλά κρατούν μακρυά από τα γήπεδα, ένα μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, οι ώρες δεν εξυπηρετούν επαγγελματίες, κυρίως Σάββατο και Δευτέρα, πόσο μάλλον στις σημερινές δύσκολες οικονομικά ημέρες που όλοι  δίνουν αγώνα για τις δουλειές τους και δεν κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματά τους για να πάνε στο γήπεδο… Πόσο μάλλον όταν η ομάδα τους αγωνίζεται εκτός έδρας, που θέλουν να την συνοδεύσουν, αλλά αυτό είναι αδύνατο, αν οι αγώνες γίνονται Σάββατο ή Δευτέρα. Θα θυμούνται οι παλιότεροι τα κονβόϊ των λεωφορείων που ξεκινούσαν Σάββατο μεσημέρι ή Κυριακή πρωϊ (ανάλογα τις αποστάσεις) από την κεντρική πλατεία όπου ήταν τα γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων, γεμάτα ενθουσιώδεις φιλάθλους…

-Δεύτερη αιτία επίσης σοβαρή για τα άδεια γήπεδα, είναι ο «χουλιγκανισμός» η βία στα γήπεδα,  που οδηγούν πολλούς να τα αποφεύγουν και να προτιμούν την τηλεοπτική αναμετάδοση.  Φαινόμενα που κυρίως καταγράφονται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις όταν μετακινούνται σε αυτές φίλαθλοι των «μεγάλων ομάδων», που βγαίνουν από την πρωτεύουσα ή την συμπρωτεύουσα, αποφασισμένοι να σπάσουν, να λεηλατήσουν βιτρίνες, να βάλουν φωτιές. Παρόμοιες περιπτώσεις είχαμε και στα Γιάννινα. Ποιος γονιός θα πάρει τα παιδιά του στο γήπεδο, ή ποιες γυναίκες, όσο κι αν αγαπούν την ομάδα τους, πάνε με άνεση στα γήπεδα, πόσο μάλλον κι από αυτά που θα ακούσουν εκεί? Ευτυχώς μέχρι τώρα τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε στα Γιάννινα… Πώς λοιπόν, μπορεί να απομονωθεί ο χουλιγκανισμός στα ελληνικά γήπεδα? Μόνο τα λόγια δεν αρκούν…
-Τρίτη σημαντική αιτία είναι «τα στημένα παιχνίδια», τα οποία ανάγκασαν μεγάλους αριθμούς φιλάθλων να μένουν στα σπίτια τους, αισθανόμενοι «πιόνια»  που τα χρησιμοποιούν σαν άλλοθι σε βρώμικα παιχνίδια για να θησαυρίζουν κάποιοι. Χάθηκε ή αγνότητα και στο ποδόσφαιρο… Κάποτε έστηναν παιχνίδια με ποδοσφαιριστές ή με διαιτητές  για να κερδίζουν οι ομάδες τους, ενώ τώρα για να κερδίζουν χρήματα οι «μπίζνεσμαν» του ποδοσφαίρου με τζίρους δισεκατομμυρίων. Και ρωτάω …Ποιανού φίλαθλου δεν πάει το μυαλό σε στημένο παιχνίδι σε κάθε περίεργο αποτέλεσμα, ακόμη κι αν αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί στο ποδόσφαιρο συμβαίνει κι αυτό?

-Οι τιμές των εισιτηρίων. Λογικά οι τιμές των εισιτηρίων  5, 10, ή 20 ευρώ, θα μπορούσαν να θεωρηθούν χαμηλές και σε άλλες χώρες είναι πολύ υψηλότερες, αλλά για την σημερινή κατάσταση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κάθε οικογενειάρχης, το σκέφτεται, πόσο μάλλον αν θέλει να πάρει μαζί και τα παιδιά τους. Κάθε ελληνική οικογένεια σήμερα, υπολογίζει και το ένα ευρώ που χρησιμοποιεί, όσο κι αν στενοχωριέται που δεν μπορεί να πηγαίνει στο γήπεδο για την αγαπημένη του ομάδα. Υπάρχουν βέβαια τα εισιτήρια διαρκείας που μπορούν στο σύνολο να τους στοιχίσει φθηνότερα, αλλά κι εκεί χρειάζεται ένα εφάπαξ ποσό, υπολογίσιμο κι αυτό. Από την άλλη πλευρά, οι ομάδες έχουν μεγάλα έξοδα που πρέπει να καλύψουν, πόσο μάλλον αν έχουν και διεθνείς υποχρεώσεις… Πολλές έχουν φθάσει στην χρεωκοπία και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Μόνη τους οικονομική στήριξη παραμένουν λοιπόν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αφού ελπίδες φορολογικής ή άλλης ελάφρυνσής τους δεν φαίνεται ορατή στις παρούσες συνθήκες… Άρα, σε εκκρεμότητα και το θέμα των τιμών στα εισιτήρια…
-Θα φανεί περίεργο, αλλά ένας αριθμός φιλάθλων, «ξέκοψε» από τα γήπεδα, ενοχλημένος  από τους ελέγχους στην είσοδο, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, τα τουρνικέ, τα προσωπικά του στοιχεία που είναι υποχρεωμένος να δηλώνει, τις αισθητές καθυστερήσεις στην είσοδό του στο γήπεδο, το στριμωξίδι κ.λ.π. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι φίλαθλοι που θέλουν να αγοράζουν το εισιτήριο έξω από το γήπεδο και χωρίς ταλαιπωρία να μπαίνουν  αμέσως σε αυτό, χωρίς επιπλέον διαδικασίες.

Αυτές είναι οι κυριότερες αιτίες που τα γήπεδα σήμερα έχουν άδειες κερκίδες. Είναι κι άλλες μικρότερης σημασίας. Δικαιολογημένα τα παράπονα παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα για μικρούς αριθμούς φιλάθλων στo "Zωσιμάδες". Γνωρίζουν όμως και οι ίδιοι οτι σε πολλά άλλα γήπεδα της S.L  οι εικόνες των άδειων κερκίδων είναι απελπιστικές. Ο ΠΑΣ αν συνεχίσει την νικηφόρα προέλασή του, χωρίς άτυχα αποτελέσματα στη έδρα του, θα ξαναφέρει πολύ κόσμο στο γήπεδο. Μακάρι πολύ σύντομα να ξαναδούμε γεμάτες, όλες τις κερκίδες στο "Ζωσιμάδες". Ο φετιινός ΠΑΣ το αξίζει...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΟΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου