Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

O ΣΑΚΚΑΣ, Ο ΒΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΤΑ …ΛΙΛΙΑ



       Η σχέση μου μα τα αθλητικά δρώμενα και μη, δεν είναι ιδιαίτερη, όπως παράδειγμα γινόταν με την προηγούμενη ιδιοκτησία του pasparoy.gr, όπου τα αθλητικά είχαν τον πρώτο λόγο.
Αλλωστε αυτό είναι εμφανές από τις αναρτήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου η πολιτική κατέχει ...εξέχουσα θέση!
        Διαβάζοντας όμως τις ειδήσεις και ειδικά την εκδήλωση της τοπικής Ενωσης Ποδοσφαιρικών...
...σωματείων προχθές διαπίστωσα ότι, εκτός των δεκάδων διακριθέντων με αθλητικούς τίτλους στα πρωταθλήματα ομάδων, τιμήθηκαν και δεκάδες παράγοντες, πρώην ποδοσφαιριστές, διαιτητές και …ο κόσμος όλος.
        Μοιραία για εμάς τους πολιτικούς συντάκτες το μυαλό πήγε χρόνια πίσω στην εποχή του μακαρίτη δημάρχου της πόλης μας, πρώην Νομάρχη Καρδίτσας και Δημοσιογράφου Γρηγόρη (Γόρη) Σακκά.
 Ηταν  άνθρωπος (δραστήριος δήμαρχος κατά τα άλλα) που έμεινε στην ιστορία  για την φράση του σε ομιλία του στην Καλούτσανη  που είπε χαρακτηριστικά «εσείς οι γύφτοι, δεν είστε γύφτοι» (*) και για τα …λίλια που έδινε στους επισκέπτες της πόλης.
 Για το δεύτερο, προκειμένου να αποκομίσει όφελος για την πόλη, καθένας που την επισκέπτονταν έπαιρνε και το …λίλη του (κάτι σαν κλειδί της πόλης, κάτι σαν πλακέτα, κάτι σαν βραβείο).
Τα έδινε δε με τέτοια ευχέρεια, με τη σέσουλα που λένε, στη δεκαετία του 1950-1960 που ήταν δήμαρχος προκειμένου πάντα για το συμφέρον της πόλης και έμειναν χαρακτηριστικά ως τα «λίλια του Σακκά».
 Από προχθές όμως έχουμε και τα «λίλια το Βρακά» αφού ο πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής Ενωσης δεν τσιγκουνεύτηκε να τα μοιράζει προς κάθε κατεύθυνση.
 Εδωσε ακόμα και στον τακουνοβαρεμένο, προκειμένου να του ανταποδώσει ότι είχε πάρει το 2007, ανεξάρτητα αν τότε είχε αποδοκιμασθεί σε αντίθεση με τον κοντό που τον χειροκρότησε μια ολόκληρη αίθουσα, για να ξεχαστεί το αναρτηθέν πανό που έγραφε «τσούζει Αλέξη».
Το …λίλη ήταν βάλσαμο στον πόνο!
ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ το παλιό δημαρχείο, που στη συνέχεια λειτούργησε ως ληξιαρχείο και τελευταία ως δημοτικό ωδείο.

*ΙΣΤΟΡΙΚΑ: Κάποτε στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, που ήταν υποψήφιοι για την πόλη των Ιωαννίνων ο αείμνηστος Κ. Φρόντζος και ο αείμνηστος Γρ. Σακκάς, έγινε το εξής περιστατικό:
Οι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι στις ομιλίες τους προς το κοινό είχαν διαφορετικούς τρόπους και ελιγμούς και κατευθύνσεις. Στη βάση του, το πρόγραμμα ανάπτυξης του Δήμου, ήταν το ίδιο, απλά στις αγορεύσεις είχαν και πονηρές εκφράσεις, όπως άλλωστε φαίνεται και στην πολιτική.
Ο μεν Κ. Φρόντζος αποκαλούσε ορισμένους πολίτες «ρέτζελα» «…ήρθαν τα ρέτζελα να διοικήσουν τους αρχοντονοικοκυραίους… αριστοκράτες…».
Ο δε Γρ. Σακκάς σε μια συγκέντρωση στην Καλούτσια κατέταξε τους γύφτους σε υψηλή θέση, τους ανέβασε το φιλότιμο.
«..Λένε ότι είσαστε γύφτοι, όχι, για όνομα του Θεού! Εσείς δεν είστε τέτοιοι. Είστε Αιγύπτιοι, έχετε την καταγωγή από τη μεγάλη χώρα την Αίγυπτο και διακρίνεστε για το φιλότιμο και την αγάπη σας…».
Έτσι ο Κ. Φρόντζος έχασε τις εκλογές.
Ο Γρ. Σακκάς με τις κολακίες έδρεψε την εκλογική νίκη. Αργότερα στις υπηρεσίες του Δήμου τις δύσκολες, ανέθεσε σε Καλουτσιανιώτες και Ζευγαριώτες να εργάζονται σε διάφορες κουραστικές εργασίες όπως: οδοκαθαριστές, κηποκαλλιεργητές, σκατατζήδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου